fbpx
אישה עוברת תהליך

יתרונות של טיפול בקטמין לעומת תרופות אחרות

צוות קטמיינד

נובמבר 5, 2023

164

תוכן עניינים

דברו איתנו
מאמרים נוספים

בלוג

דיכאון עונתי

דיכאון עונתי (SAD): מעבר לחוסר באור שמש

בלוג

תחושות גופניות

תפקיד האינסולה במוח: הקשר בין תחושות גופניות לחרדה

בלוג

דיכאון מוסווה

דיכאון מוסווה: כשדיכאון מתבטא בתסמינים פיזיים

בלוג

שינויים במעגלים מוחיים משפיעים על מצב הרוח

רשתות נוירונים ודיכאון: איך שינויים במעגלים מוחיים משפיעים על מצב הרוח

בלוג

מיקרוביום-מוח

מיקרוביום-מוח: כיצד חיידקי המעיים משפיעים על בריאות הנפש

בלוג

דלקתיות בגוף

הקשר בין דלקתיות בגוף לדיכאון

כשמדובר בטיפול בכאבים לטווח קצר המקושרים לפרוצדורות (כדוגמת ניתוחי עמוד שדרה), האופיואידים עדיין נוטים להיות האופציה היעילה, הזמינה, ולכן, אף הנפוצה ביותר על ידי הרופאים המטפלים. יחד עם זאת, כשמדובר בכאבים כרוניים, ההקלה שהאופיואידים מסוגלים לספק אינה מושלמת, והיא אף מלווה בסיכון פוטנציאלי ממשי להתמכרות. יתרה מכך, המודעות הגוברת והולכת בשנים האחרונות לסיכונים הקיימים שבשימוש באופיואידים (לצד הנתונים המדאיגים המתועדים בדו"ח של HHS והגורסים כי בשניים מתוך שלושה מקרי מוות שאובחנו כתוצאה ממנת יתר היה מעורב אופיואיד), יצרה מצב של דילמה שבה שרויים רבים מהאנשים הנזקקים לשימוש מתמשך במשככי כאבים "רציניים". אחת מהחלופות המבטיחות ביותר שפגשנו בשנים האחרונות לאופיואידים היא הקטמין, ומחקרים שהתבצעו בתחום בשנים האחרונות הוכיחו כי לא זאת בלבד שיתרונות הקטמין בולטים בתחום ההשפעה על שיכוך כאבים פיזיים מתמשכים, אלא שלקטמין ישנה גם את האפשרות להציע פתרונות יעילים, מהירים ובטוחים בתחום הטיפול בנפש, כדוגמת טיפול בדיכאון מהסוגים השונים או טיפול בדיכאון אחרי לידה. במינונים ובסביבת שימוש מבוקרת, הקטמין עשוי להוות שחקן משמעותי בתחומי הטיפול בכאב פיזי וההקלה על הפרעות הנפשיות, ללא החסרונות העיקריים המלווים את השימוש באופיואידים, השימוש בנוגדי דיכאון או המלווים את נטילתן של תרופות אחרות.

הרקע ומנגנוני הפעולה של הקטמין

הקטמין הוא חוסם לקולטן NMDA ושימש כחומר הרדמה בשטח במהלך מלחמת וייטנאם. הוא עדיין נמצא בשימוש נרחב כחומר הרדמה בפרקטיקה הווטרינרית, אך נודע לשמצה כסם-פנאי בשל השפעותיו הדיסוציאטיביות הפוטנציאליות. ישנם מספר מנגנונים שבאמצעותם קטמין עשוי להפחית את הכאבים. מחקרים מראים שקטמין מסוגל:

  • להפחית רגישות כוללת ומרכזית
  • להפחית היפראלגזיה (Hyperalgesia – רגישות מוגברת לכאב) שמקורה בשימוש באופיואידים
  • להפחית את רמת הסבילות לאופיואידים
  • לעכב ספיגה חוזרת של הסרוטונין והדופמין
  • להפחית דיכאונות ותופעות נפשיות אחרות שמקורן בכאב פיזיולוגי

יתרונות הקטמין ושימושיו בתחום הפיזיולוגי

ניתן להשתמש בקטמין, במינוניו הנמוכים, לאחר ניתוחים, וזאת, במטרה לצמצם את השימוש באופיואידים ולהפחית בחילות והקאות שהם תופעת-לוואי אפשרית של שימוש בתרופות אחרות. במקרים מסוימים, הוא עשוי לספק את הקלת הכאב הראשונית לאחר הניתוח, במיוחד בחולים שאינם יכולים להיות מטופלים באופיואידים.

כיום, ברחבי העולם, נעשה שימוש בקטמין באמצעות עירוי לחולים המתמודדים עם כאבים מתמשכים שמקורם במצבים שביניהם – CRPS – תסמונת הכאב האזורי המורכב (Complex Regional Pain Syndrome), כאבי ומצבים נוירופתיים, מיגרנות וכאבי ראש מתמשכים ועמידים בפני טיפול וכן הלאה.

בנוסף, משמש הקטמין להפחתת כאבים בזמן טיפול בשברים, בנקעים ובטיפול במצבים שונים בהם המטופל אינו מסוגל (מסיבות שונות) לשתף פעולה (כדוגמת ילדים, בעלי מגבלות מנטאליות וכיו"ב).

בדומה לתרופות אחרות, גם לשימוש בקטמין עלולות להיות תופעות לוואי מסוגים שונים. על מנת לצמצם את הסיכון להופעתן של תופעות כאלו, מראש, מומלץ כי הסובלים ממחלות כלי דם מוחיים (ומחלות כלי דם בכלל), מחלות כבד, גלאוקומה (לחץ תוך-עיני), פעילות יתר של בלוטת התריס, פאוכרומוציטומה (Pheochromocytoma), פסיכוזה או דליריום יימנעו משימוש שאינו מבוקר ומנוטר על ידי איש מקצועי.

יתרונות הקטמין ושימושיו בבריאות הנפש

בנוסף לטיפול בכאב, הטיפול בקטמין עשוי להתגלות כמועיל עבור חולים הסובלים ממחלות ומבעיות מתמשכות בעמוד השדרה, וזאת, מכיוון שהוא מסוגל, במקביל להקלה על הכאב, גם לסייע בהקלה על אתגר בריאותי נוסף הנלווה, לרוב, למצבים כגון אלה –  המצב הנפשי שבו שרויים רבים מהמתמודדים עם בעיות בריאות מתמשכות, הדיכאון.

על פי מחקר משנת 2019 שפורסם ב-Systematic Reviews, חלק ניכר מהמבוגרים המתמודדים עם כאבי הגב התחתון סובלים מתסמיני דיכאון ברמה כלשהי. החוקרים ציינו כי הדבר עלול לפגום בתהליכי החלמתם ולהצריך טיפול רפואי מקיף ומעמיק יותר. זאת, לאחר שמחקר אשר בוצע מס' שנים קודם (בשנת 2016) העלה כי דיכאון בקרב הסובלים מכאבי גב עלול להגביר את רגישותם לכאב, לפגום באיכות חייהם ולהשפיע לרעה על תפקודם השוטף ויכולת התמודדותם.

מחקרים נוספים "התעלמו" (או לפחות, התמקדו פחות) מיכולותיו של הקטמין באספקט הפיזי והבליטו את יתרונות הקטמין בטיפול בהפרעות ובמצבים נפשיים שונים (ביניהם טיפול בדיכאון עמיד, טיפול בדיכאון אחרי לידה וכן הלאה). גם כאן, התגלה הקטמין כהבטחה מזהירה למדי, למשל, באותו מחקר משנת 2020, שעסק בפסיכיאטריה ושתוצאותיו הוכיחו כי, אפילו במינונים נמוכים, הקטמין מסוגל להועיל למתמודדים עם דיכאון על סוגיו השונים (ובעיקר – דיכאון עמיד), וזאת, בזכות ההשפעה נוגדת הדיכאון המשמעותית שיש לו.

הטיפול בקטמין עשוי לשנות את התמונה כולה!

בעצם כניסתו של הקטמין לתמונה כאופציית טיפול (בעיקר עבור הסובלים מדיכאון עמיד) נפתח פתח לתקווה חדשה עבור מתמודדי הנפש, אותם אנשים אשר עד כה, נאלצו להחליט בין הטיפול בתרופות הפסיכיאטריות (על תופעות הלוואי שלהן וזמני ההשפעה הארוכים) לבין הטיפולים הקוגניטיביים (שגם להם – יתרונות וחסרונות משלהם, אבל, ככלל ניתן לומר שאף הם כרוכים במחויבות ובתהליכים ממושכים). הקטמין, כאופציה טיפולית, הפך את הקערה על פיה ונתן להם תקווה חדשה לחיים איכותיים, לשגרת חיים סדירה ולמיצוי הפוטנציאל הגלום בהם ללא מגבלות.

מאמרים נוספים

בלוג

דיכאון עונתי

דיכאון עונתי (SAD): מעבר לחוסר באור שמש

בלוג

תחושות גופניות

תפקיד האינסולה במוח: הקשר בין תחושות גופניות לחרדה

בלוג

דיכאון מוסווה

דיכאון מוסווה: כשדיכאון מתבטא בתסמינים פיזיים