fbpx
חרדה

דיכאון – האם מדובר בבעיה רחבה שחומקת מתחת לרדאר?

צוות קטמיינד

ינואר 20, 2024

64

תוכן עניינים

דברו איתנו
מאמרים נוספים

בלוג

דיכאון עונתי

דיכאון עונתי (SAD): מעבר לחוסר באור שמש

בלוג

תחושות גופניות

תפקיד האינסולה במוח: הקשר בין תחושות גופניות לחרדה

בלוג

דיכאון מוסווה

דיכאון מוסווה: כשדיכאון מתבטא בתסמינים פיזיים

בלוג

שינויים במעגלים מוחיים משפיעים על מצב הרוח

רשתות נוירונים ודיכאון: איך שינויים במעגלים מוחיים משפיעים על מצב הרוח

בלוג

מיקרוביום-מוח

מיקרוביום-מוח: כיצד חיידקי המעיים משפיעים על בריאות הנפש

בלוג

דלקתיות בגוף

הקשר בין דלקתיות בגוף לדיכאון

אחת מהבעיות העיקריות הנוגעות לדיכאון, בעיקר בעיניהם של אנשי המקצוע המתמחים בטיפול בו, היא הזילות שחל במעמדו, וכתוצאה מכך, גם השימוש במונח "דיכאון" כלאחר יד ובחוסר אחריות. למה אנחנו מתכוונים? הקלידו לשנייה את המילים "איך להתגבר על דיכאון" בחלונית החיפוש של גוגל ותבינו… וזה, רק בעברית. באנגלית אתם צפויים לקבל תוצאות רבות והזויות עוד יותר.

למי שלא מתחשק לגגל כרגע נחסוך זמן ונספר, כי הרשת מלאה כיום באתרים מהסוגים השונים שמסבירים כיצד ניתן להתגבר על דיכאון בעצמכם, תוך מספר ימים או שבועות, באמצעות שיטות שונות.

וזה יפה, כי כולנו אוהבים דברים שאנחנו יכולים לעשות בעצמנו, לקצר תהליכים בנוגע אליהם ולחסוך לעצמנו זמן וכסף, נכון?

הבעיה העיקרית והגדולה ביותר היא שבין דיכאון אמיתי לבין התופעות המתוארות שם (שבהחלט יתכן שאת חלקן ניתן לפתור בעצמכם בבית, מבלי להזדקק לעזרה מקצועית) הפער הוא עצום. עצום בערך כמו הפער בין בייבי בלוז לבין דיכאון לאחר לידה.

וכאן, נכנסים הגולשים לסוג מסוים של מלכודת, שכלל לא בטוח שמפעילי האתרים התכוונו במזיד להפיל אותם בה:

מי שמתמודד עם מצב רוח רע במקצת, קצת "דיכי", קצת תחושות של "סוף העולם" בגלל לב שבור, יהיה מסוגל לחוש את ההקלה במצבו אם יעבור לתזונה בריאה יותר, ימולל עלי חסה בלילות ירח, ישתה חליטות אצה שמקורן בוונצואלה או ילך להתנדב בבית מחסה לקרפדות נטושות. אבל יש לנו חדשות בשבילכם – סביר מאד להניח שמצבם של האנשים האלה היה משתפר, בשלב זה או אחר, גם ללא כל השיטות האלה. כך שהן אולי נחמדות ומסייעות להעביר את הזמן בינתיים, אבל בינן לבין טיפול אמיתי בדיכאון אמיתי, אין שום קשר, ולו הקלוש ביותר…

מהצד השני, יש את המתמודדים עם דיכאון אמיתי, הם עשויים להיות בני נוער שחשים אבודים או מבוגרים שמבוהלים ממה שקורה להם ואינם יודעים למי עליהם לפנות בנוגע לכך. הם נכנסים לאתר כזה, קוראים את השבחים ואת ההלל שכתבו בני הסוג הראשון וגם הם רוצים לחוש טוב יותר. "מה יש לי להפסיד?" הם חושבים לעצמם "לכל היותר ננסה שבוע-שבועיים, ואם לא יעבוד, ננסה משהו אחר!".

אז נתחיל מהשורה התחתונה – ברור שזה לא יעבוד, ולו בשל העובדה הבסיסית והפשוטה כי דיכאון אמיתי דורש טיפול אמיתי בידי אנשי מקצוע אמיתיים, ולא מאמר באתר שמפעילה אותו נערה בת-עשרה שעברה קורס טיפולי אונליין של 3 שעות! 

אבל הבעיה הגדולה עוד יותר היא שניסיונות-הסרק האלה מבזבזים למתמודד עם דיכאון אמיתי זמן יקר. ויתרה מכך, הם עולים לו גם בביטחונו העצמי עקב התהייה "מה לא בסדר אצלי? השיטה עובדת על כל כך הרבה אנשים, למה עלי היא לא משפיעה?". ביטחון עצמי ודימוי עצמי חיובי הם שני דברים שממילא חסרים אצל מתמודדים עם דיכאון, כך שכל פעם כזו, כל ניסיון כושל כזה, גורעים עוד קצת מדברים החסרים בלאו הכי אצל מתמודד עם דיכאון.

וכעת, אחרי שהסברנו מה דיכאון הוא לא, בואו ונסביר מהו באמת דיכאון ולמה אנחנו מתכוונים כשאנחנו מדברים על טיפול אמיתי לדיכאון.

מהו בכלל דיכאון?

דיכאון (ובאנגלית – Depression) הוא מצב משפיע על המתמודדים עימו הן מהבחינה הנפשית / רגשית והן מהבחינה הגופנית. הדיכאון הוא תופעה נפשית נפוצה למדי בציבור העשויה להתבטא באחד (או ביותר מאחד) מבין התסמינים –  מצב רוח המוגדר כ"ירוד" למשך פרק זמן של לפחות שבועיים, אובדן היכולת ליהנות מדברים שבעבר גרמו להנאה, תחושת אשמה נטולת קשר וחיבור למציאות, דימוי עצמי בעייתי ונמוך, הפרעות בשינה (שנת-יתר או חוסר יכולת להירדם או להתמיד בשינה רציפה), שינויים בתיאבון (חוסר תיאבון או אכילת יתר) ושינויים במשקל כתוצאה מכך, תחושה של ירידה כללית באנרגיה ובמוטיבציה, ירידה ביכולת הריכוז וכד'.

מהדיכאון ניתן לסבול בצורתו הקלה למשך פרק זמן קצר, או, לחילופין, ניתן להתמודד איתו בצורתו החמורה למשך פרק זמן ממושך. הוא עלול להופיע כאירוע חד-פעמי, אולם, לרוב, הוא יהיה כרוני ואפיזודות שלו תופענה, שוב ושוב, ברמות חומרה שונות, לאורך כל חייו של האדם הנוטה לכך. לעיתים, במקרה כזה, האדם עשוי להיות משוכנע לאורך כל חייו הבוגרים כי אין המדובר בדיכאון כתופעה, אלא בחלק בלתי נפרד מאופיו, חלק שאותו לא ניתן לשנות. כך או אחרת, דיכאון אמיתי שאינו מטופל בהתאם על ידי איש מקצוע עלול לגרום לפגיעה משמעותית בתפקודים היומיומיים ובאיכות חייו של המתמודד עימו.

כיצד מטפלים בדיכאון?

ישנן לא מעט גישות טיפוליות אשר מסוגלות להתמודד עם תסמיני הדיכאון ולאפשר לסובלים מדיכאון חיים איכותיים ונטולי הפרעות.

ככלל, את הגישות הטיפוליות לדיכאון הרווחות כיום ניתן לחלק לשתי קבוצות עיקריות:

טיפול תרופתי – הטיפול התרופתי לדיכאון יתבסס על העלאת רמת הסרוטונין במוחו של האדם על ידי עיכוב ספיגתו. הסרוטונין הוא נוירוטרנסמיטר (כלומר, מוליך עצבי) הממלא תפקיד בהעברת המידע שבין תאי העצב. מאחר ובמסגרת השפעתו, הסרוטונין ישפיע, בין השאר, על שינוי מצב הרוח ושיפורו, עיכוב הספיגה שלו באופן יזום ומלאכותי באמצעים תרופתיים עשוי להציע פתרון לצורך בטיפול בדיכאון.

פסיכותרפיה – ישנן גישות שונות לטיפול פסיכותרפי, אולם, ככלל, ניתן לומר כי כשהן ניתנות לבדן, ללא טיפול תרופתי או רוח גבית באמצעים נוספים כדוגמת קטמין דיכאון ברמתו הקלה בלבד עשוי להיות מושפע מהן.

הטיפול שנחשב כמומלץ ביותר, לרוב יכלול שילוב בין פסיכותרפיה לבין טיפול תרופתי בנוגדי דיכאון.

קטמין לטיפול בדיכאון

בשנים האחרונות שבה ועולה במחקרים שונים האופציה של קטמין לטיפול בדיכאון. על אף, שככל הנראה, יידרשו עוד לא מעט מחקרים הבודקים לעומק את צורת ההשפעה המדויקת של הקטמין על דיכאון, על פניו, נראה כי המדובר בבשורה טובה, במיוחד למתמודדים עם דיכאון עמיד, המאתגר את המתמודדים עימו ואת מדע הרפואה.

מאמרים נוספים

בלוג

דיכאון עונתי

דיכאון עונתי (SAD): מעבר לחוסר באור שמש

בלוג

תחושות גופניות

תפקיד האינסולה במוח: הקשר בין תחושות גופניות לחרדה

בלוג

דיכאון מוסווה

דיכאון מוסווה: כשדיכאון מתבטא בתסמינים פיזיים