fbpx
טיפול בדיכאון

איך להתגבר על דיכאון?

צוות קטמיינד

דצמבר 27, 2023

2145

תוכן עניינים

דברו איתנו
מאמרים נוספים

בלוג

דיכאון עונתי

דיכאון עונתי (SAD): מעבר לחוסר באור שמש

בלוג

תחושות גופניות

תפקיד האינסולה במוח: הקשר בין תחושות גופניות לחרדה

בלוג

דיכאון מוסווה

דיכאון מוסווה: כשדיכאון מתבטא בתסמינים פיזיים

בלוג

שינויים במעגלים מוחיים משפיעים על מצב הרוח

רשתות נוירונים ודיכאון: איך שינויים במעגלים מוחיים משפיעים על מצב הרוח

בלוג

מיקרוביום-מוח

מיקרוביום-מוח: כיצד חיידקי המעיים משפיעים על בריאות הנפש

בלוג

דלקתיות בגוף

הקשר בין דלקתיות בגוף לדיכאון

כל דבר שאנחנו פוגשים בחיינו, כל אירוע אותו אנחנו חווים, מעורר רגשות. חלק מהרגשות הללו הם נעימים (כמו שמחה, אהבה, התרגשות) בעוד אחרים (כדוגמת עצב, כעס או פחד) – הרבה פחות נעימים. כשהתחושות שלנו נעות מרגש אחד נעים אחד לרגש הנעים הבא, זה המצב הבריא והטבעי שלנו. גם אם, מידי פעם, אחד מהרגשות הפחות נעימים מצליח להסתנן ולתפוס מקום, אנחנו מסוגלים, במצב תקין, להתמודד עימו בהצלחה, לגרש אותו ממחשבותינו ולחזור למצב הטבעי המעט יותר אופטימי שלנו. אולם, לפעמים מתעוררים בנו גם רגשות לא נעימים, שאנחנו, באותה נקודה ספציפית של הזמן, חשים שאיננו מסוגלים להתמודד עימם ולגרש אותם. קנאה, כעס, פחד או עצב – כל אחד מהם עלול לצבוע את עולמנו הפנימי בצבעים קודרים המשפיעים על תפישת המציאות שלנו, כמו גם על הדימוי העצמי שלנו, ובסופו של דבר, במידה והמצב לא יטופל, יפגעו גם בקשרים החברתיים / הזוגיים / המשפחתיים שאנחנו מנהלים.

מהו דיכאון? האם דכדוך ודיכאון הם מצבים זהים?

כאשר העצב הוא הרגש המשתלט לאורך זמן, מצב זה מכונה דיכאון. הסובלים מדיכאון חשים עצמם מבודדים מהסביבה, בעיקר בשל תחושתם כי אף אחד מסביבם אינו חש כמותם ואף אחד אינו מסוגל להבין את מה שמתחולל בנפשם.

על אף שכל אחד מאיתנו הוא אכן מיוחד ושונה, בכל הנוגע לדיכאון, צר לנו "לאכזב" אתכם – דיכאון, על סוגיו השונים, הוא תופעה נפוצה למדי, תופעה אשר כמעט ואין ולו אדם בוגר אחד ברחבי העולם שלא התמודד / מתמודד או יתמודד עימו, לפחות פעם אחת לאורך חייו.

יחד עם זאת, ה"ייחודיות" שלנו כבני אדם עשויה להופיע בעוצמות הדיכאון, פרק הזמן שהדיכאון מלווה אותנו, רמות הדיכאון שאנחנו חווים, ובעיקר – בדרכים שבהן אנחנו בוחרים להתמודד עם הדיכאון.

לפני שנעסוק בדרכים האפשריות להתמודדות עם דיכאון, חשוב לחדד – אנחנו מדברים על דיכאון בהגדרתו הקלינית ולא על מצב רוח מדוכדך זמני שעשוי לחלוף כלעומת שבא. מבחינת הגדרתו הקלינית, הסימפטומים המאפיינים דיכאון (אותם פירטנו במאמרים קודמים) יהיו חייבים להיות מובחנים (על ידי האדם, הסביבה או איש מקצוע) לפחות במשך שבועיים, לפני שאיש מקצוע העוסק בתחום בריאות הנפש יוכל לקבוע את אבחנתו ולהכריז באופן חד משמעי כי אכן המדובר בדיכאון. מצבי דכדוך זמניים קלים בהרבה יותר לפתרון, ולרוב, בילוי זמן-מה בחברה נעימה ובפעילות מהנה יהיה מסוגל לגרש אותם. זאת, לעומת מצבים אמיתיים של דיכאון, שהם מורכבים יותר, ולרוב, גם ידרשו עזרה מקצועית (רפואית או נפשית) בכדי להתמודד עימם.

מדוע, בעצם, מאתגר כל כך להתמודד עם דיכאון?

הנה הפרדוקס הגדול שהדיכאון מעמיד בפני הסובלים ממנו – הדברים שמסוגלים לסייע לאדם להתגבר על הדיכאון שממנו הוא סובל, הם בדיוק אותם הדברים שאותם הדיכאון ימנע ממנו לעשות. כך שבמקביל לכך שהדיכאון דוחף את המתמודד לעסוק בדברים המעמיקים את תחושת הדיכאון, הוא גם אינו מאפשר לו להרים את ראשו מעל למים ויוצר סוג של מעגל קסמים שממנו קשה (עד בלתי אפשרי) להיחלץ לבד.

וככל שהזמן עובר והישועה אינה מגיעה, הדיכאון הולך ומעמיק ומקבע את האדם, יום אחרי יום, באותה תחושה עגמומית של חוסר אונים, חוסר תכלית וחוסר תוחלת. קשה מאד להיחלץ ממצב זה בכוחות עצמך, במיוחד כשבמרבית המקרים המתמודד עם הדיכאון-עצמו אינו מודע למצבו, מתכחש לו, מתבייש בו או אפילו חש שמשהו אינו כתמול שלשום, אבל מרגיש פחד וחוסר אונים בכל הנוגע לסממנים, לסיטואציה ולמצבו האמיתי…

סביבה תומכת ואוהבת מסוגלת לסייע למתמודד עם דיכאון לעשות את צעדיו הראשונים בכיוון ההתמודדות וההתגברות, ולכן היא חשובה מאד בתהליך זה, אולם, במרבית המקרים, רק היא, בפני עצמה, אינה מסוגלת לספק למתמודד את כל הנדרש לו בכדי למגר את הדיכאון, למנוע את העמקתו או למנוע מאפיזודה דיכאונית נוספת להגיע (במקרים של סוגי דיכאון מסוימים).

עזרה מקצועית לטיפול בדיכאון – האפשרויות המקצועיות

כפי שהסברנו בעבר, דיכאון הוא השם הכולל למשפחה של מספר תופעות נפשיות שסממניהן דומים. התופעות עשויות להיות שונות זו מזו בגורם המעורר אותן (הטריגר) – דיכאון לאחר לידה מול דיכאון עונתי, בפרקי הזמן שהן נמשכות – דיכאון בשל מותו של אדם אהוב, לרוב, יהיה שונה במשכו מהפרעת דיכאון מתמשכת (PDD) וכד'.

לרוב, במצבי דיכאון מתמשכים או חוזרים, אפיקי הסיוע יתחלקו לאופציות הבאות:

הטיפול התרופתי 

נטילתן של תרופות נוגדות דיכאון יכולה, ברבים מהמקרים, להקל על מאפייני הדיכאון ועל הסבל הנפשי שהם גורמים לאדם ולאפשר לו למצוא את הכוחות הפנימיים החיוביים שבתוכו ונחוצים להחלמתו.

הטיפול הרגשי / המנטאלי

בחלק מהמקרים, הטיפול התרופתי לבדו לא יספיק ויתעורר הצורך לשלב אותו עם שיחות טיפוליות או עם פגישות בגישות טיפוליות מהסוגים השונים. זאת, מתוך המטרה לאתר את הסיבות הגורמות להופעתו של הדיכאון ולטפל בהן.

קטמין לטיפול בדיכאון

בשנים האחרונות, הפך קטמין לטיפול בדיכאון כאופציה טיפולית שרירה וקיימת, במיוחד בזכותם של לא מעט מחקרים שבחנו את השפעותיו של הקטמין, ספציפית, על מצבים שונים של דיכאון. על אף, שבבירור, נדרשים מחקרים נוספים בנוגע לתחום, ישנם מומחים רבים המכנים את הקטמין "טיפול מבטיח", במיוחד בכל הנוגע לטיפול בדיכאון עמיד.

לסיכום

על אף שסביבה תומכת ואוהבת היא תנאי-סף כמעט הכרחי עבור האדם המתמודד עם דיכאון ומנסה להיחלץ ממנו, כמעט תמיד תידרש, בנוסף לה, גם העזרה המקצועית הנכונה. בחירת אפיק/י העזרה המקצועית המתאימה תבטיח שלא רק שאפיזודת הדיכאון הנוכחית תהיה מתונה יותר, אלא אף, שהסיכון להופעתן של אפיזודות נוספות יצומצם במידה רבה.

מאמרים נוספים

בלוג

דיכאון עונתי

דיכאון עונתי (SAD): מעבר לחוסר באור שמש

בלוג

תחושות גופניות

תפקיד האינסולה במוח: הקשר בין תחושות גופניות לחרדה

בלוג

דיכאון מוסווה

דיכאון מוסווה: כשדיכאון מתבטא בתסמינים פיזיים