fbpx
תרופות נגד דיכאון

תרופות נגד דיכאון: 4 קבוצות לטיפול תרופתי

צוות קטמיינד

דצמבר 11, 2024

23

תוכן עניינים

דברו איתנו
מאמרים נוספים

בלוג

דיכאון עונתי

דיכאון עונתי (SAD): מעבר לחוסר באור שמש

בלוג

תחושות גופניות

תפקיד האינסולה במוח: הקשר בין תחושות גופניות לחרדה

בלוג

דיכאון מוסווה

דיכאון מוסווה: כשדיכאון מתבטא בתסמינים פיזיים

בלוג

שינויים במעגלים מוחיים משפיעים על מצב הרוח

רשתות נוירונים ודיכאון: איך שינויים במעגלים מוחיים משפיעים על מצב הרוח

בלוג

מיקרוביום-מוח

מיקרוביום-מוח: כיצד חיידקי המעיים משפיעים על בריאות הנפש

בלוג

דלקתיות בגוף

הקשר בין דלקתיות בגוף לדיכאון

הרגשה של דיכאון לתקופה ארוכה יכולה להיות מאתגרת מאוד. לא משנה אם זו נטייה או כתוצאה מטראומה – דיכאון עלול להופיע ולעבור, אבל גם להתקבע ולהפוך לדיכאון קליני עמיד.

אלה הסובלים מדיכאון, סובלים באמת. אבל בימינו, אין שום סיבה לסבול בשקט. בעוד דיכאון אכן יכול 'לעבור לבד', במקרים רבים הוא כאן כדי להישאר.
פנייה לעזרה מקצועית כמו רופאים, פסיכיאטרים ומטפלי נפש יכולה להתוות את הדרך לריפוי והקלה, ותרופות נגד דיכאון יכולות להיות בין הכלים המשמעותיים בכך.

תרופות נוגדות דיכאון מיועדות בעיקר לטיפול בדיכאון קליני, אם כי הן נרשמות גם למצבים אחרים כמו טיפול בדיכאון לאחר לידה, הפרעות חרדה, הפרעה אובססיבית-קומפולסיבית (OCD), הפרעות אכילה, כאבים כרוניים, כאבים נוירופתיים ועוד.

איך הכל התחיל?

נושא הדיכאון והפרעות נפשיות נחקר כבר עשרות שנים.

מאז שנות ה-50 של המאה הקודמת, הגישה הרווחת בנושא טיפול בדיכאון התמקדה בתפקידם של הנוירו-טרנסמיטורים – במיוחד סרוטונין, נוראדרנלין ודופמין – במוח. אלה אותם כימיקלים ש"אחראים" על מצב הרוח והרגש החיובי.
לכן מחקרים רבים התמקדו בפיענוח תפקידם החיוני בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון (על אף שלא תמיד פוצחה הסיבה שמביאה לדיכאון מלכתחילה).

המחקרים הללו הניבו דורות של תרופות נוגדות דיכאון, הנחלקות לתרופות דור ישן ותרופות דור חדש, והחדשות הטובות הן שהמיקוד המתמשך של עולם המחקר בנושא, הביא לשיפור ניכר ברווחתם של מיליונים.

מהם הסוגים העיקריים של תרופות נוגדות דיכאון?

אפשר לחלק תרופות נגד דיכאון ל-4 סוגים עיקריים:

SSRI

תרופות מסוג SSRI (Selective Serotonin Reuptake Inhibitor) כוללות את כל התרופות נוגדות דיכאון שמבוססות על עיכוב קליטה חוזרת של סרוטונין. הסרוטונין הוא מוליך עצבי שמעורב בתהליכי עוררות ושליטה בעיבוד מידע, ולענייננו – סרוטונין הוא אחד השחקנים הראשיים בניהול מצב הרוח, ויש לו השפעה משמעותית על מצבי דיכאון עמיד.

מה שהתרופות האלה עושות, זה לעכב את הקליטה החוזרת של הסרוטונין וכתוצאה להעלות את רמתו בסינפסות. כך עשויות להוריד את רמת הדיכאון והחרדה, לפעמים בטווחים קצרים מאוד של שבועות בודדים.

תרופות מסוג SSRI משתייכות לדור החדש, ונחשבות לתרופות הפופולריות לטיפול קו ראשון בדיכאון, וכוללות את הפרוזק, סרוקסט והציפרלקס. הן נחשבות לבטוחות יותר לשימוש, ובעלות פחות תופעות לוואי ביחס לתרופות מהדור הישן. חשוב לציין שהתופעות הללו בדרך כלל שוככות עם הזמן. 

SNRI

תרופות מסוג SNRI (Serotonin-Norepinephrine Reuptake Inhibitors) מעכבות ספיגה חוזרת של סרוטונין ובנוסף גם של נוראפינפרין – מוליך עצבי שגם לו תפקיד חשוב בוויסות מצב הרוח. 

SNRI ו – SSRI נחשבות לתרופות מהדור החדש, ומחליפות במידת מה את התרופות מהדור הישן, כמו ה-TCA.

TCA

TCA (TriCyclic Antidepressant) הן קבוצת תרופות נוגדות חרדה, פוסט טראומה ו-OCD שמשווקות החל משנות ה-50 של המאה הקודמת. על אף שהתרופות מהדור החדש החליפו אותן, עדיין עושים שימוש בתרופות TCA שחוסמות את הטרנספורטרים לסרוטונין ונוראפינפרין, ובכך עשויות להוריד את רמת הדיכאון והחרדה.

 

MAO

תרופות מסוג MAO ((Monoamine oxidase inhibitors חוסמות את האנזים מונואמין אוקסידאז, וכתוצאה עולות רמות הסרוטונין והנוראדרנלין לאורך זמן, מה שעשוי להשפיע במצבי דיכאון קליני.

האם לתרופות נוגדות דיכאון יש תופעות לוואי?

רבים חוששים לקחת תרופות נוגדות דיכאון בשל תופעות הלוואי. למזלנו, המחקר והטכנולוגיה קידמו אותנו לתרופות חדשניות בעלות תופעות לוואי מועטות ביחס לתרופות מהדור הישן. גם המגוון הגדול מאפשר לרופאים המטפלים לעקוב אחר השפעת התרופות והופעת תופעות הלוואי, ולהמליץ על אחרת במידת הצורך. 

מה מידת ההשפעה של התרופה והאם יופיעו תופעות לוואי? קשה לדעת. כל אחד מושפע באופן שונה, ולכן חשוב מאוד לעקוב אחר התחושה הגופנית, הנפשית והכללית לאחר נטילת התרופות, לנטר אותן ולדווח עליהן לרופאים.

לתרופות SSRI  ו- SNRI עלולות להופיע תופעות לוואי כמו שינויים במצב הרוח (בעיקר הופעת חרדה וסערת נפש), בחילות, כאבי ראש, כאבי בטן והפרעות במערכת העיכול. לפעמים, מורגשת פגיעה בתפקוד המיני, וברוב המקרים גם תופעה זו חולפת עם הזמן.

לתרופות דור ישן כמו קבוצת הטריציקליים (TCA), תופעות לוואי רבות ביחס לדור החדש, ולכן התרופות הללו כמעט שאינן בשימוש, בטח כקו טיפול ראשון. התופעות עלולות לכלול הפרעות במערכת השתן, שינויים בלחץ דם, יובש בפה, טשטוש ראייה והפרעות בקצב הלב.

האם תרופות נוגדות דיכאון ממכרות?

תרופות מהדור החדש אינן גורמות בדרך כלל להתמכרות, אבל מטופלים רבים מרגישים שהם לא יכולים בלעדיהן. התלות הזו נתפסת באופן שונה אצל אנשים שונים, ולכן רבים מעדיפים לשלב בתהליך הטיפול גם חלופות כמו CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), שיחות ייעוץ ותמיכה קבוצתית.

איך מפסיקים לקחת תרופות נוגדות דיכאון?

נחזור ונדגיש: טיפול בתרופות נגד דיכאון נעשה אך ורק בפיקוח של רופאים או פסיכיאטרים, ולכן לפני שמחליטים להפסיק לקחת את התרופות, חייבים להתייעץ. לא משנה אם במצבי דיכאון עמיד, מצוקה רגשית פוסט לידתית או חרדה כרונית,  אנשי המקצוע המוסמכים הם הגורמים היחידים שיכולים להמליץ כיצד להפסיק את התרופה, לפי מינון קבוע ומבוקר.

חשוב לדעת שכפי שלקח זמן לתרופה להשפיע (זה יכול לקחת גם כמה שבועות טובים), כך גם מידת ההשפעה של התרופה לאחר הפסקת לקיחתה, מורגשת לאורך זמן.

בתקופה הזו עלולות להופיע תופעות כמו חרדה, סחרחורת, הפרעות במערכת העיכול ותחושה כללית לא טובה.

 

כמה חשובה התמיכה המשפחתית והסביבתית בתהליך?

חשובה מאוד.

לפני הכל, האנשים הקרובים הם אלה שיכולים לזהות את הופעת הדיכאון מלכתחילה. מה שנראה כמו 'דאון' חולף, יכול להתקבע לדיכאון קליני עם סימפטומים כמו תחושה ירודה לאורך זמן, ראייה שלילית של החיים, וגם תופעות גופניות של ממש, כמו הפרעות במערכת העיכול, שינה לקויה וקושי בהירדמות, תיאבון מוגבר או מוגבל וקושי לנשום.

אם אלה מופיעים, חשוב לתמוך באדם, להקשיב לו ולאפשר לו לאוורר את הרגשות ללא שיפוטיות, ובטח שלא למסמס את תחושותיו. בהמשך, כדאי לאתר את העזרה המקצועית הנכונה ולוודא שהעזרה אכן מיושמת ביום יום.

מאמרים נוספים

בלוג

דיכאון עונתי

דיכאון עונתי (SAD): מעבר לחוסר באור שמש

בלוג

תחושות גופניות

תפקיד האינסולה במוח: הקשר בין תחושות גופניות לחרדה

בלוג

דיכאון מוסווה

דיכאון מוסווה: כשדיכאון מתבטא בתסמינים פיזיים