fbpx
שינויים במעגלים מוחיים משפיעים על מצב הרוח

רשתות נוירונים ודיכאון: איך שינויים במעגלים מוחיים משפיעים על מצב הרוח

צוות קטמיינד

אפריל 7, 2025

3

תוכן עניינים

דברו איתנו
מאמרים נוספים

בלוג

דיכאון עונתי

דיכאון עונתי (SAD): מעבר לחוסר באור שמש

בלוג

תחושות גופניות

תפקיד האינסולה במוח: הקשר בין תחושות גופניות לחרדה

בלוג

דיכאון מוסווה

דיכאון מוסווה: כשדיכאון מתבטא בתסמינים פיזיים

בלוג

מיקרוביום-מוח

מיקרוביום-מוח: כיצד חיידקי המעיים משפיעים על בריאות הנפש

בלוג

דלקתיות בגוף

הקשר בין דלקתיות בגוף לדיכאון

בלוג

אנהדוניה

אנהדוניה: תסמין הדיכאון שמונע את ההנאה בחיים

מחקרים מהשנים האחרונות מצביעים על כך שדיכאון הוא תופעה מוחית מובהקת שמשפיעה על מבנה המוח, על התפקוד שלו ועל הקשרים שבין האזורים השונים שבו. רשתות נוירונים, המעגלים העצביים במוח, הן אלה שמנהלות את עיבוד הרגשות, את תחושת הערך העצמי, את יכולת הלמידה, וגם את עיבוד החיזוקים והעונשים – כולן פונקציות שנפגעות בעת דיכאון. הבנת הקשרים הללו בין שינויים במעגלים מוחיים לבין דיכאון פותחת צוהר לגישות טיפול חדשות, ומאפשרת להביט על הנושא לאו דווקא כמחלה נפשית, אלא כמצב רפואי בעל ביטויים מוחיים מובהקים.

השינויים המבניים והקישוריים ברשתות עצביות

כאמור, ממחקרים עדכניים עולה כי דיכאון כרוך בשינויים פיזיים במבנה המוח ובאופן שבו חלקיו השונים מתקשרים ביניהם. בין האזורים המרכזיים שנחקרו נמצא ההיפוקמפוס, האחראי על למידה וזיכרון רגשי, ונראה כי אצל אנשים הסובלים מדיכאון, הנפח שלו קטן באופן משמעותי. סטרס כרוני, אחד הטריגרים המרכזיים לדיכאון, מדכא יצירה של תאי עצב חדשים באותו אזור ומחליש את יכולת המוח להתמודד עם זיכרונות שליליים.

גם האמיגדלה, שאחראית על עיבוד רגשות ובעיקר על תגובות פחד ואיום, מראה פעילות מוגברת ומתמשכת אצל אנשים בדיכאון. פעילות זו תורמת להעצמת הרגשות השליליים, לנטייה לפרש גירויים ניטרליים כאיומים ולהגברת תחושת חוסר התקווה.

בנוסף, מחקרים מצאו שאצל אנשים עם דיכאון ההיפותלמוס השמאלי, המווסת פונקציות בסיסיות כמו רעב, שינה וטמפרטורה, גדל ככל שהחומרה עולה. כלומר, השינויים בהיפותלמוס משפיעים על התסמינים הגופניים של דיכאון, כמו עייפות, שינויים בתיאבון ובהפרעות שינה.

הממצאים העדכניים ביותר מצביעים גם על כך שברשת עצבית בשם "רשת הבולטות הקדמית-סטריאטלית" נרשמת התעבות משמעותית אצל מדוכאים – פי שניים מגודלה אצל אנשים בריאים. רשת זו ככל הנראה אחראית על סינון גירויים חיצוניים, והממצא הזה עשוי להסביר לפחות חלק מהקשר בין דיכאון ובעיות קשב, ריכוז וזיכרון.

מעגל הסטרס, הדלקת וההשפעות הביולוגיות על מעגלי המוח

מעבר לשינויים המבניים במוח, דיכאון קשור ישירות למעגלי סטרס ולדלקתיות במערכת הגוף והעצבים. חוויות חוזרות של לחץ נפשי גורמות לשחרור כרוני של הורמוני סטרס, ובראשם הקורטיזול. רמות קורטיזול גבוהות לאורך זמן פוגעות במוח, מדכאות את פעילות ההיפוקמפוס, מחלישות את החומר האפור, ומעצימות את פעילות האמיגדלה.

במקביל, בשנים האחרונות התברר כי דלקתיות מערכתית קשורה מאוד לדיכאון: אנשים עם דיכאון סובלים משכיחות גבוהה יותר של סמני דלקת בדם, ונמצא קשר הדוק בין דלקות כרוניות לבין תסמינים דיכאוניים. מערכת החיסון המשובשת משפיעה על המוח, ובפרט על רמות הסרוטונין, הדופמין והנוראדרנלין, האחראים על ויסות מצב הרוח, תחושת הנאה ותגמול.

גם המיקרוביום של המעי, אוכלוסיית החיידקים הטובים שלנו, מתחבר למעגל הזה: חיידקי המעי מייצרים חומרים שמגיעים ישירות למוח ומשפיעים על היכולת לייצר סרוטונין ועל רגישות המוח ללחץ. נמצא שאנשים עם דיכאון סובלים מחוסר איזון חיידקי במעיים, מה שמעצים את תהליך הדלקת ומחמיר את תסמיני הדיכאון.

קוגניציה, רגשות ומערכת התגמול: השיבוש בחוויית העצמי והעולם

דיכאון משפיע גם על היכולת הקוגניטיבית, על הדרך בה אנו חווים את עצמנו ואת הסביבה. אנשים מדוכאים נוטים לשקוע במחשבות שליליות, להתמקד בקשיים ולהתקשות בעיבוד מידע חיובי. המוח שלהם למעשה "לומד" להתעלם מחיזוקים חיוביים ולהגיב בעוצמה לאירועים שליליים. הדיכאון פוגע גם בתפקודים הניהוליים של המוח: היכולת לתכנן, לפתור בעיות ולקבל החלטות. הפגיעה במערכת התגמול מחלישה את תחושת ההנאה ומביאה לירידה ברצון ליזום פעולות, לנסות דברים חדשים או ליהנות ממה שפעם הסב שמחה.

התוצאה היא מעין מעגל קסמים שקשה לשבור אותו: ככל שהאדם נסוג מפעילויות, כך המוח מקבל פחות חיזוקים חיוביים, האמונות השליליות מתחזקות, והדיכאון מעמיק. מצב זה מחמיר גם את תחושת הבדידות והבידוד החברתי, וחוזר חלילה.

גישות טיפוליות המשפיעות על רשתות המוח והקישוריות העצבית

ההבנה שדיכאון הוא תוצר של שינויים במעגלים מוחיים פותחת אפשרויות טיפוליות חדשות ומגוונות, מעבר לתרופות הקלאסיות. לצד הטיפולים התרופתיים הוותיקים, דוגמת SSRI ו-SNRI, שמתמקדים בהגברת רמות הסרוטונין והנוראדרנלין, קיימות גישות חדשות שמטרתן "לאתחל" את הרשתות העצביות ולשקם את החיבוריות בין אזורי המוח.

עירוי קטמין במינון נמוך, לדוגמה, נחשב לפריצת דרך בתחום זה. החומר משפיע על הקישוריות המוחית ומוביל לשינויים מהירים במעגלים העצבים, בעיקר באזורים הקשורים לעיבוד רגשות ותחושת העצמי. הוא פועל על קולטני NMDA ומשפיע גם על מערכת הגלוטמט, מה שמוביל לשיקום הקשרים העצביים ולהפחתה משמעותית בתסמיני הדיכאון. על פי מחקר שתוצאותיו התפרסמו ב-2020, שבוע אחד של טיפול בקטמין חולל שינוי מוחי דומה לזה שהתרחש אחרי שמונה שבועות של טיפול בסרטרלין, תרופה נוגדת דיכאון ותיקה. 

גם טיפולים לא פולשניים אחרים כמו גירוי מגנטי חוזר (TMS) מוכיחים יעילות בשיפור התפקוד של רשתות המוח. בטיפול זה מופעל שדה מגנטי חזק על אזורים מוחיים ספציפיים, במטרה "לכוון מחדש" את המעגלים הפגועים. תוצאות רבות מצביעות על שיפור משמעותי במצב הרוח ובהפחתת תסמינים לאחר סדרת טיפולים כזו.

כמו כן, טיפולים קוגניטיביים-התנהגותיים (CBT) מציעים כלים מעשיים לאימון המוח ולהפחתת חשיבה שלילית אוטומטית. המחקרים מראים כי CBT משפיע גם ברמה המוחית, משפר את החיבוריות בין אזורי מוח ומסייע בשיקום תפקודים קוגניטיביים.

 

סיכום

דיכאון הוא יותר מתחושת עצבות או חוסר תקווה – מדובר בשינוי עמוק ומוחשי בתפקוד ובמבנה המוח, הכולל שינויים במעגלים מוחיים ושיבושים ברשתות נוירונים. ההבנה המדעית הזו מחזקת את הגישה הרואה בדיכאון מחלה פיזית לכל דבר, עם מנגנונים ביולוגיים ברורים. אך דווקא בשל כך, קיימות דרכים רבות להשפיע ולתקן. מטיפולים תרופתיים מסורתיים ועד שיקום קוגניטיבי ופסיכותרפיה – המוח האנושי גמיש ואפשר לשקם אותו.

מאמרים נוספים

בלוג

דיכאון עונתי

דיכאון עונתי (SAD): מעבר לחוסר באור שמש

בלוג

תחושות גופניות

תפקיד האינסולה במוח: הקשר בין תחושות גופניות לחרדה

בלוג

דיכאון מוסווה

דיכאון מוסווה: כשדיכאון מתבטא בתסמינים פיזיים